Ga naar hoofdinhoud

Zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar hervat vanaf 16 maart

fotografie: Gerben Pul

Het is zeer goed nieuws dat zwemles voor kinderen tot en met 12 jaar vanaf dinsdag 16 maart hervat mag worden. Dit maakte demissionair premier Mark Rutte maandagavond bekend tijdens de persconferentie. De samenwerkende partijen in de zwembranche zullen er alles aan doen om de lessen samen met gemeenten, exploitanten, verenigingen en zwemscholen zo spoedig mogelijk en veilig op te starten. Onder welke condities en met welke maatregelen dit mogelijk is, wordt zo spoedig mogelijk gecommuniceerd via deze website en waar nodig aangepast in het Protocol Verantwoord Zwemmen.

Het is urgent om de achterstanden in het zwemonderwijs in te lopen in het belang van de zwemveiligheid. Vooral gezien zwemlessen de belangrijkste remedie tegen verdrinking zijn. De wachtlijsten zijn afgelopen jaar verder opgelopen door het sluiten van de zwembaden en er wordt dan ook op ingezet om vanaf volgende week direct te starten met een inhaalslag. Op deze manier kunnen vele kinderen toch nog zwemvaardig worden gemaakt en met hun zwemdiploma’s de zomer tegemoet gaan.

Het herstarten van de zwemlessen is een begin. De samenwerkende partijen blijven zich inzetten om de zwembaden ook voor de overige zwemmers open te krijgen. Zwemvaardigheid moet je onderhouden en iedereen die een diploma haalt moet de mogelijkheid krijgen om deze vaardigheden te blijven oefenen. Daarnaast is zwemmen een activiteit die goed is voor lichaam en geest. De jeugd blijft door wedstrijden en competities gemotiveerd om te sporten, ouderen kunnen dankzij het water op een veilige manier in beweging blijven. Maar ook mindervaliden, recreanten, trim-zwemmers en sporters willen snel weer het water in.

Voor iedereen zorgen activiteiten in het water voor veel plezier, wat bijdraagt aan een goede mentale gesteldheid. Bovendien is het afgelopen jaar gebleken dat er veilig en verantwoord gezwommen kan worden. De onderzoeken die de samenwerkende partijen in de zwembranche hebben aangeleverd aan de beleidsmakers tonen aan dat het risico op besmetting bij het zwemmen beperkt is: zowel binnen als buiten.

Begin vorige week zijn de partijen in de zwembranche de campagne ‘Zwemmen, ja graag!’ gestart. In een online videocampagne vertellen verschillende zwemliefhebbers waarom zij zo snel mogelijk weer het water in willen duiken. De boodschap van de campagne is helder: Zwemmers pleiten voor een spoedige opening van alle zwembaden voor alle doelgroepen. Zwemmen kan veilig en verantwoord en is noodzakelijk voor zowel de zwemveiligheid als de gezondheid.

Back To Top