Ga naar hoofdinhoud

Monitoring chloraatwaarde in zwembaden

Chloraat in coronatijd

Chloraat is een giftige stof die ontstaat bij de veroudering van actief chloor in de opslagtanks. Vanuit de opslagtanks wordt het chloraat met het actief chloor in het zwembad gedoseerd. Normaal worden de tanks regelmatig bijgevuld, zodat de concentratie chloraat laag blijft. In coronatijd hebben de zwembaden echter veel minder chloor gebruikt dan normaal. Het actief chloor heeft langer in de tanks gestaan en is in die periode meer verouderd, waardoor de concentratie chloraat is toegenomen. Eenmaal in het zwembadwater kan het chloraat alleen door verdunning verwijderd worden.

Om te voorkomen dat de waarden te hoog oplopen, is in de richtlijn “Veilig zwemmen in coronatijd” opgenomen dat de chloraatconcentratie in het zwembadwater elk kwartaal gemeten moet worden. De richtlijn en de korte richtlijn zijn terug te vinden op de organisatiespagina van Water-vrij.nl.

Parameter in de nieuwe Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet schrijft ook voor dat de chloraatwaarde in het zwembadwater ieder kwartaal gemeten wordt. In de aanloop naar de nieuwe wet heeft het RIVM de maximale concentratie op 30 mg/l vastgesteld.

Oproep

Nu de binnenbaden weer open zijn, roepen de Zwembadpoli en de TU Delft alle zwembaden op om het chloraat te laten meten bij de eerstvolgende bemonstering door het laboratorium en de resultaten van de meting met hen te delen. De WiZZ adviseert haar leden om hieraan mee te werken en bij eventuele overschrijding van de norm direct maatregelen te nemen om de concentratie te verlagen door suppletie van leidingwater.

Back To Top