skip to Main Content

Wij snappen dat er veel vragen zijn rondom de zwembaden tijdens de coronacrisis in Nederland. In onderstaande veelgestelde vragen proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven. 

Vind je hieronder geen antwoord op je vraag? Neem dan contact op met de organisatie die je naar deze webpagina heeft doorverwezen. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle samenwerkende organisaties.

Bezoek de pagina voor organisaties voor het complete protocol, de richtlijn veilig zwemmen in coronatijd en ons maatregelenoverzicht.

Let op: deze pagina met veelgestelde vragen is geschreven op basis van protocol 7.0 dat sinds zaterdag 25 september 2021 geldt.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op dinsdag 5 oktober 2021.

Algemeen

Zwemmen kan en mag binnen en buiten zonder beperkingen, er is geen maximaal aantal gasten meer nodig.

Voor wedstrijden van topcompetities geldt tevens buiten geen maximaal aantal bezoekers, binnen met vaste zitplaats ook geen maximaal aantal bezoekers. Indien er binnen geen vaste zitplaatsen zijn, geldt dat maximaal 75% van de reguliere capaciteit gebruikt mag worden. Dit alles is toegestaan tot 00.00 uur ’s avonds.

Ook bij de horeca is er geen maximaal aantal bezoekers.

De gezondheidscheck is enkel nog nodig bij het zittend nuttigen van consumpties in de horeca voor personen van 13 jaar en ouder.

Wel blijven de veiligheids- en hygiëneregels gelden voor alle locaties. Deze moeten duidelijk worden opgehangen in jouw locatie.

Volg de hygiëneregels van het RIVM:

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen;
 • ga direct naar huis wanneer er tijdens de activiteit klachten ontstaan zoals:
  neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid,
  verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak: dit geldt voor iedereen;
 • was vaak je handen met water en zeep, juist ook voor en na bezoek zwembad;
 • schud geen handen;
 • neem de gebruikelijke veiligheids- en hygiëneregels voor iedereen in acht.

Regels omtrent de horeca:

 • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen het afgescheiden gedeelte voor de horeca is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk voor 13 jaar en ouder. Hier moet ook een mondelinge gezondheidscheck worden gedaan.
 • Binnen een sportaccommodatie/zwembad is het mogelijk een deel van de horecaruimte af te scheiden van de rest van deze ruimte zodat het resterende deel voor andere functies gebruikt kan worden. Belangrijk is dat er een duidelijk afgescheiden gedeelte voor de horeca zichtbaar moet zijn met bijv. een lint, tape of een plantenbak.
 • Voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken binnen sportaccommodaties/zwembaden geldt dat een coronatoegangsbewijs niet verplicht is.
 • Ook voor het nuttigen van eten en drinken buiten het afgescheiden horecagedeelte is geen coronatoegangsbewijs nodig.
 • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in de horeca geldt:
  • Geen maximaal aantal bezoekers;
  • Openingstijden horeca: tussen 06.00 ’s uur ‘s ochtends en 00.00 uur ’s avonds;
  • Entertainment is toegestaan.

Wanneer een persoon positief is getest voert de GGD bron- en contactonderzoek (BCO) uit. De GGD komt met adviezen, de betrokkenen zelf zullen de adviezen op moeten volgen en de juiste personen moeten informeren.

Speciaal voor de zwembranche is de procedure met bijbehorende mogelijke situaties uitgewerkt in onderstaand document.

Lees hier de procedure bij een positief geteste lesgever of leskind

Ben je van de pers? Neem dan contact op met de afdeling communicatie van SRO.

Tara Pauli beantwoordt graag je vragen:  TPauli@SRO.NL of via 033-422 5147 / 06- 2475 5681

Let op: dit is niet bedoeld voor consumenten of organisaties. Heb je in het protocol of op deze pagina geen antwoord op je vraag gevonden? Neem dan contact op met de organisatie die je naar deze webpagina heeft doorverwezen. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle samenwerkende organisaties.

Recreatieve elementen zoals glijbaan, stroomversnelling, waterval, waterspuiter, golfslagmachine of spraypark mogen gewoon gebruikt worden. Hier vallen ook materialen voor in de zwembaden onder, zoals drijfmatten en opblaasproducten.

Protocollen & richtlijnen

Bezoek hiervoor de pagina ‘Voor Organisaties’. Hier vind je altijd het meest actuele protocol.

De belangrijkste aanpassing ten opzichte van versie 7.0 van het protocol is dat de term ‘horecadeel’ is aangescherpt en er is toegevoegd dat er bij topcompetities en in de horeca de mogelijkheid moet worden geboden voor het achterlaten van contactgegevens i.v.m. bron- en contactonderzoek.

Het Protocol Verantwoord Zwemmen is geschreven door de samenwerkende partijen in de zwembranche. Dit zijn Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ)Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Verenigde Technici in de Zwembadbranche (VTZ), Dutch Environment & Water Technology Association (Envaqua), DBZ (RUD), TU DelftENVOZHISWA-RECRONEasySwimNederlandse Onderwatersport Bond (NOB)Nederlandse Culturele Sportbond (NCS)Nederlandse Triathlon Bond (NTB)FNV, Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Reddingsbrigade NederlandZwemOnderwijs NederlandDutch LifeguardsVereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Zij sloegen eerder al de handen ineen om alles in het werk te stellen om de heropening van zwembaden zo snel als het verantwoord kan, weer mogelijk te maken.

Alle zwembaden, -scholen en -verenigingen kunnen gebruik maken van het centraal opgestelde Protocol Verantwoord Zwemmen. Zij dienen dit te vertalen naar de lokale situatie en hun gasten hierin te begeleiden.

Bezoek hiervoor de pagina ‘Voor Organisaties’. Bekijk daar de downloads onder de kop maatregelenoverzicht.

Deze iconen zijn gepubliceerd in verschillende formaten tbv uitprinten op locatie, maar ook social media. Indien niet alle maatregelen bij jouw locatie van toepassing zijn kun je gebruik maken van de Indesign-bestanden om deze aan te passen.

Controleer vooraf altijd even de actuele maatregelen om te zien of bepaalde iconen nog actueel zijn.

Zwemles, diplomazwemmen en andere activiteiten

Alle activiteiten en zwemlessen zijn weer toegestaan op dit moment.

Ja, ouders, verzorgers, broertjes en zusjes mogen gewoon weer mee naar binnen.

Materialen kunnen gewoon gebruikt worden in het zwembad. Door onderdompeling in chloorwater wordt het actieve virus binnen enkele minuten voldoende inactief gemaakt.

Het diplomazwemmen kan gewoon weer georganiseerd worden.

Publiek is toegestaan, ook bij wedstrijden, leszwemmen en diplomazwemmen. Alleen bij de topcompetities is er een uitzondering.

 • Voor publiek bij topsportcompetities (Eredivisie Heren en Dames waterpolo) geldt dat een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht is voor iedereen van 13 jaar en ouder.
 • Publiek bij topsportcompetities moet de gelegenheid worden geboden om contactgegevens achter te laten voor het bron- contactonderzoek;
 • Voor deze wedstrijden geldt tevens: buiten geen maximaal aantal bezoekers, binnen met vaste zitplaats ook geen maximaal aantal bezoekers. Indien er binnen geen vaste zitplaatsen zijn, geldt dat maximaal 75% van de reguliere capaciteit gebruikt mag worden. Dit alles is toegestaan tot 00.00 uur ’s avonds.

Contactsporten en wedstrijden zijn toegestaan.

Een mogelijke bron van coronavirusdeeltjes is fecaal materiaal of urine. Data uit recent onderzoek maakt het mogelijk om te berekenen hoeveel water met fecaal materiaal of urine een zwemmer moet binnenkrijgen om besmet te raken met COVID-19. Deze hoeveelheden zijn zo groot dat deze besmettingsroute verwaarloosbaar is. Eerdere maatregelen met betrekking tot zwemluiers komen daarmee dus te vervallen.

Gebruik horeca en coronatoegangsbewijs

 • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen een afgescheiden gedeelte voor de horeca is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk voor 13 jaar en ouder. Dus zodra mensen op een terras of stoel gaan zitten, moet er gecontroleerd worden. Niet wanneer er iets wordt afgehaald.
 • Je kunt dus ook een deel van de horeca afscheiden, zodat daar naar het zwemmen gekeken kan worden, zonder iets te eten of te drinken te nuttigen. Dan is er in dit deel geen QR code nodig.
 • Voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken binnen sportaccommodaties/zwembaden geldt dat een coronatoegangsbewijs niet verplicht is. Ook voor het nuttigen van eten en drinken buiten het afgescheiden horecagedeelte is geen coronatoegangsbewijs nodig.

Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen het afgescheiden gedeelte voor de horeca is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk. Gaat men zitten tijdens het kinderfeestje, binnen het horecagedeelte, dan moeten alle personen die 13 jaar of ouder zijn gescand worden.

Op deze website van de Rijksoverheid staat meer informatie voor ondernemers: “Om het coronabewijs van uw bezoekers te kunnen scannen, heeft u de CoronaCheck Scanner-app nodig. Medewerkers kunnen de CoronaCheck Scanner-app downloaden in de Apple App Store (iPhone) of op Google Play Store (Android). Daarmee kunnen zij bij de ingang de QR-codes van bezoekers scannen (…) Alle informatie over het gebruik van CoronaCheck Scanner vindt u op CoronaCheck.nl”

Gebruik kleedkamers, douches en toiletten

Ja de kleedkamers zijn geopend. Het staat het zwembad vrij om daar nog eventuele maatregelen in te nemen, zoals een te volgen route.

De douches zijn geopend.

Ja de toiletten mogen worden gebruikt.

gezondheid, veiligheid & hygiëne

Het coronavirus blijft onder ons, daar kunnen we niet om heen. Wij blijven de maatregelen en informatie van het RIVM volgen en hier het protocol op aanpassen. Je loopt op dit moment zeer weinig risico als je gaat zwemmen, daarom zijn er slechts nog enkele maatregelen van kracht.

Reanimaties zijn noodzakelijk. Schroom niet om hulp te verlenen.

Lees hier meer over het coronavirus en reanimaties.

Zo snel mogelijk. De risico’s voor de redder zijn in zo’n situatie vele malen kleiner dan het risico voor de drenkeling. Bij een reanimatie is het advies deze weer uit te voeren volgens de normale richtlijn van de reanimatieraad.

Met inachtneming van de betreffende bepalingen/handvatten uit het protocol is zwemwater in zwembaden veilig om in te zwemmen.

De grafiek is opgesteld bij 30°C omdat dat een gemiddelde temperatuur voor zwembaden is. Sommige zijn wat hoger, sommige wat lager. De invloed van de temperatuur is bij een paar graden verschil een paar procent, dus verwaarloosbaar.

Lees verder in de Richtlijn veilig zwemmen in coronatijd.

Zwemmen kan en mag binnen en buiten zonder beperkingen.

De Richtlijn veilig zwemmen in coronatijd geeft de volgende voorzorgsmaatregelen op:

  • Zorg voor zoveel mogelijk luchtverplaatsing in ruimtes waar mensen verblijven;
  • Zorg ervoor dat in ruimtes waar mensen verblijven de lucht zoveel mogelijk ververst wordt en dus zo min mogelijk recirculatie plaatsvindt.

Lees meer in de uitgebreide Richtlijn veilig zwemmen in coronatijd.

Ja, perrons worden in zwembaden regelmatig schoongemaakt.

Op de websites van vakbonden staat meer informatie over dit onderwerp.

De Reddingsbrigade Nederland heeft hier aanvullende informatie voor gepubliceerd.

Download hier de informatie:

Zwemmen in oppervlaktewater

Zwemmen kan en mag binnen en buiten zonder beperkingen.

De Rijksoverheid heeft een coronaprotocol ‘zwemmen en recreëren in en aan oppervlaktewater’ opgesteld, maar deze is inmiddels wel verouderd. Klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie over de maatregelen en de kwaliteit van zwemwater in de natuur kun je ook terecht op www.zwemwater.nl/nieuws.

Back To Top